Προτάσεις με παραλίες στην Αττική για όσους αγαπούν τον γυμνισμό και θέλουν να συνδυάζουν το μπάνιο στη θάλασσα με επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτούς του Σουνίου, της Βραυρώνας, της Ραμνούντος. Απαραίτητα εφόδια, ένας καλός χάρτης της Αττικής και έξτρα αντηλιακό. Δεν ξεχνάμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια και τις γόπες φεύγοντας από την παραλία και προσοχή στους αχινούς!
Νότιος Αττική
Καβούρι
Στην διαδρομή από Βούλα προς Σούνιο υπάρχουν πάρα πολλές απομονωμένες παραλίες και βραχώδεις κολπίσκοι όπου μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα γυμνοί. Μία από αυτές τις παραλίες είναι ένα βραχώδες ακρωτήρι στο τέρμα της οδού ακτής στην χερσόνησο του Καβουρίου. Οι βράχοι είναι απόκρημνοι και έχουν ένα κόκκινο χρώμα που αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με την θέση του ήλιου με το τοπίο να γίνεται ιδιαίτερα μαγευτικό κατά το ηλιοβασίλεμα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και ο βυθός γεμάτος αχινούς. Μπορείτε να καθίσετε κάτω από τη σκιά των βράχων καθώς σε αρκετά σημεία το πέτρωμα είναι επίπεδο ή σε μία από τις σπηλιές κατά μήκος της ακτής. Για να φτάσετε εκεί ακολουθήστε την οδό ακτής και αφήστε το αυτοκίνητό στο μικρό χώρο στάθμευσης στο τέρμα του δρόμου. Ακολουθήστε το μονοπάτι κατά μήκος ενός μαντρότοιχου που θα σας οδηγήσει στην παραλία.
Λιμανάκια
Οι βραχώδεις κολπίσκοι μεταξύ Βάρκιζας και τη Βουλιαγμένης με τα πράσινο-γάλανα νερά αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για εκείνους που αγαπούν το γυμνισμό και το κολύμπι σε άπατα νερά. Κατά τα Σαββατοκύριακα τα λιμανάκια συγκεντρώνουν πολύ κόσμο αλλά οι πολλοί μικροί κολπίσκοι είναι ιδανικοί για όσους αναζητούν την απομόνωση. Η πρόσβαση είναι εύκολη ακόμα και αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο. Μπορείτε να κατεβείτε στον σταθμό του μετρό Ελληνικό και από εκεί να πάρετε το λεωφορείο Ε22 προς Σαρωνίδα, και να αποβιβαστείτε στη στάση «Βήτα Λιμανάκια».
Riba’s
Κάτω από το νυχτερινό κέντρο «Riba’s» στη Βάρκιζα βρίσκεται μία ακόμη απομονωμένη και βραχώδεις παραλία με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο. Το δρομολόγιο το ίδιο. Και η στάση αποβίβασης από το Ε22 είναι η «Riba’s».
Μαύρο Λιθάρι (Google Maps)
Στα όρια μεταξύ Σαρωνίδας και Αναβύσσου βρίσκεται μια σειρά από παραλίες που ονομάζονται Μαύρο Λιθάρι. Οι γυμνιστές επιλέγουν την παραλία στο 48 χιλιόμετρο κάτω από το ξενοδοχείο «Eden». Οι γυμνιστές συγκεντρώνονται στο βόρειο άκρο της παραλίας ενώ είναι αρκετοί και αυτοί που προτιμούν να στήσουν την ομπρέλα τους σε οποιοδήποτε σημείο κατά το μήκος της παραλίας καθώς η παρουσία των γυμνιστών δεν ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους. Στην παραλία μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο είτε με ΚΤΕΛ του νομού Αττικής.
Σαρωνίδα
Για όσους προτιμούν την απομόνωση υπάρχει μία μικρή παραλία μετά την Σαρωνίδα που προτιμούν οι γυμνιστές. H παραλία είναι στρωμένη με βοτσαλάκια και η πρόσβαση σε αυτήν είναι σχετικά εύκολη όμως ο χώρος που απομένει για τους λουόμενους είναι αρκετά μικρός για αυτό το λόγο θα πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς για να καταλάβετε μία θέση.
Λεγρενά (Κ.Α.Π.Ε.)
Κατά το μήκος της διαδρομή προς τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, υπάρχει μία αρκετά απομονωμένη παραλία με βότσαλα στα Λεγρενά. Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα εύκολη και την παραλία προτιμούν οικογένειες γυμνιστών. Στην είσοδο του συνοικισμού των Λεγρενών επί της λεωφόρου Σουνίου-Λαυρίου υπάρχει και μία υπέροχη ψαροταβέρνα για να απολαύσετε ένα μικρό γεύμα μετά το μπάνιο σας. Για να φτάσετε στην παραλία ακολουθήστε την λεωφόρο Σουνίου-Λαυρίου μέχρι 63ο χλμ. λίγο πριν τον συνοικισμό των Λεγρενών όπου υπάρχει μία ταμπέλα που γράφει προς Κ.Α.Π.Ε. (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), σε αυτό το σημείο θα πρέπει να στρίψετε και να ακολουθείτε τον δρόμο για περίπου μισό χιλιόμετρο. Στο τέλος του δρόμου θα συναντήσετε ένα εγκαταλελειμμένο αναψυκτήριο όπου και μπορείτε να παρκάρετε, έπειτα ακολουθήστε τα μονοπάτια που οδηγούν σε τρεις διαφορετικούς κολπίσκους, σε δύο από αυτούς μπορείτε να απαλλαγείτε από το μαγιό σας και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα γυμνοί. Για να φτάσετε το ιδανικό θα ήταν να έχετε αυτοκίνητο. Ωστόσο και πάλι μπορείτε με το ΚΤΕΛ να αποβιβαστείτε στην στάση «ΚΑΠΕ» και να περπατήσετε μέχρι την παραλία.
Ακρωτήριο Σουνίου
Το Σούνιο είναι μία από τις πιο όμορφες γωνιές της Αττικής η μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου, οι αρχαιότητες, οι ψαροταβέρνες, και οι καθαρές παραλίες κάνουν το Σούνιο ιδανικό προορισμό για μονοήμερες εκδρομές. Το Σούνιο φημίζεται για το μαγευτικό του ηλιοβασίλεμα με τις πορφυρό-κόκκινες αποχρώσεις, οπότε αν επιλέξετε τη θάλασσα του Σουνίου για το μπάνιο σας καθίστε μέχρι το σούρουπο για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του λόφου όπου 60 μέτρα πάνω από τη θάλασσα υψώνεται ο ναός του Ποσειδώνα. Ακριβώς στο αριστερό μέρος του ακρωτηρίου, κάτω από τον λόφο του ναού της Αθηνάς Σουνιάδος, υπάρχει μία μικρή παραλία με βότσαλα την οποία προτιμούν οι γυμνιστές. Σε περίπτωση που δεν έχετε μεταφορικό μέσο, το ΚΤΕΛ σταματά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Ανατολική Αττική
Ραμνούς (Google maps)
Αλλάζοντας εντελώς πορεία και κινούμενοι αυτή τη φορά προς τα ανατολικά της Αττικής, οδεύουμε προς έναν από τους πιο απομονωμένους και ταυτόχρονα μαγευτικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, τον Ραμνούντα. Το όνομα της αρχαίας αυτής πόλης προέρχεται από έναν θάμνο που φύεται στην περιοχή, το «ράμνο». Τα ερείπια του ραμνούντα βρίσκονται διάσπαρτα σε μία λοφοπλαγιά πάνω στη θάλασσα. Ακριβώς κάτω από το Ιερό της Νεμέσεως υπάρχει μία εντελώς απόμερη παραλία ιδανική για φυσιολάτρες. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται το αυτοκίνητο, διαφορετικά θα πρέπει από τη στάση Αγία Μαρίνα του ΚΤΕΛ να περπατήσετε περί τα 3χλμ.
Ο Μαραθώνας είναι γνωστός για την μάχη που έλαβε χώρα στον τόπο αυτό το 490 π.Χ. μεταξύ του περσικού στρατού και τον ολιγάριθμων αθηναίων και πλαταιών οπλιτών. Οι Αθηναίοι πολέμησαν γενναία και νίκησαν τους Πέρσες. Ο τύμβος όπου έθαψαν τους νεκρούς τους στέκει ακόμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γειτονικό αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από το πεδίο της μάχης. Αν απλώς θέλετε να δροσιστείτε με μία βουτιά στο Αιγαίο 3 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον τύμβο του Μαραθώνα και 45 περίπου βορειοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται μία μεγάλη αμμουδερή παραλία μπροστά στον παραθαλάσσιο παραθεριστικό οικισμό Σχινιά. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία μέσα σε ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν μέχρι το κύμα. Για να φτάσετε στο πιο απομονωμένο κομμάτι της παραλίας θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά (γύρω στο 1 χλμ), έχοντας την θάλασσα στα δεξιά σας. Η περιοχή είναι αρκετά απομονωμένη και αρκετοί φυσιολάτρες στήνουν τις σκηνές τους κάτω από τον ίσκιο των πεύκων.
Μαραθώνας (Δικαστικά) (Google maps)
Ιδανική επιλογή για γυμνιστές αποτελέι μικρή βραχώδης παραλία μπροστά στον οικισμό Δικαστικά στον κόλπο του Σχινιά. Η παραλία βρίσκεται σε μια απομονωμένη τοποθεσία λίγο μετά τον Τύμβο του Μαραθώνα και σε απόσταση 43 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια βραχώδη παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για απομόνωση. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με αυτοκίνητο.
Βραυρών (Google maps)
Η ιστορία της Βραυρώνος είναι συναρπαστική. Εδώ υπάρχουν τα ερείπια του ιερού της Βραυρωνίου Αρτέμιδος το οποίο σύμφωνα με το μύθο ίδρυσε η Ιφιγένεια όταν επιστέφοντας από την Ταυρίδα έφερε μαζί της το ξόανο της θεάς. Η γιορτή προς τιμήν της θεάς λάμβανε χώρα κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκειά της νεαρές αθηναίες (5 ως 10 ετών) συμμετείχαν στις ιεροτελεστίες κρατώντας πυρσούς και φορώντας χιτώνες στο χρώμα του κρόκου. Αγάλματα που αναπαριστούν τα κοριτσάκια το οποία ήταν γνωστά ως «άρκτοι» βρίσκονται στο πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο της Βραυρώνας. Ο αρχαιολογικός χώρος περιβάλεται από έναν υδροβιότοπο όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στα μονοπάτια για να ανακαλύψετε φυτά και μικρά ζώα ακολουθώντας την προσεγμένη σήμανση, μάλιστα η ταμπέλες μπορούν να διαβασθούν και από τυφλούς καθώς οι πληροφορίες αναγράφονται σε σύστημα Braille. Σε λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται μία όμορφη αμμώδης παραλία καθώς και μικροί κολπίσκοι ιδανικοί για γυμνισμό